bih uk

 

info centar

MOSTAR

 

Mostar je največi grad u Hercegovini koncentrisan oko njegovog famoznog Starog mosta koji je izgrađen 1566, i spaja dvije obale smaragdno obojene rijeke Neretve. Mostar je grad poezije, sanjarenja, harmonije, grad od kamena, uskih vijugavih ulica, grad akademika, prijateljstva, ljubavi i grad lokalnog fudbalskog kluba "Velež". To je grad gdje putnik sa sjevera osjeća prvi udisaj mediteranskog zraka popunjenog mirisom citrusnog voća i mora, dok putnik sa juga nakratko dosegne letimični ali i pravi kontinentalni osječaj.

U pravom smislu riječi, ovo je grad gdje zapad susreče Istok a sjever susreče jug. To je stvarni kotao pretapanja kulture i tradicije. Grad je vijekovima životno izuzetan, monumentalan, harmoničan, zahvaljujuči povoljnim geografkim i ekonoskim uslovima.

Da bi Vaš boravak u Mostaru bio upotpunjen, na dolasku u Villu Marshall možete dobiti mapu grada Mostara i okoline te sve potrebne informacije o mjestima koje možete posjetiti.

 

ŠTA VIDJETI?

 

• Stari most

Stari most je u mnogome uvećao razvoj i prosperitet grada. Neimar Hajrudin učenik poznatog arhitekte Sinana (smatran za oca klasične Otomanske arhitekture), konstruisao je most 1566 godine. Sastojao se je od izbočenog luka sa otvorom od 27 metara, širine od 4 metra i dužine od 30 metara. Izdizao se ljeti oko 20 metara iznad maksimalnog nivoa vode. Sa bočnih strana most su povezivale dvije utvrđene kule, Halebija kula sa desne obale i Tara kula sa lijeve obale rijeke Neretve. Obe kule datiraju iz 17 stolječa.
50 metara od Starog mosta nalazi se Villa Marshall.

• Kriva ćuprija

Pored poznatog Starog mosta nalazi se još jedan stari most poznat kao Kriva čuprija. Premoščuje rijeku Radobolju koja se sa desne strane ulijeva u rijeku Neretvu. Tačan datum izgradnje kao i graditelj nisu poznati ali se smatra da je Kriva ćuprija starija od Starog mosta. Kriva ćuprija je kameni most malih dimenzija koji jako lići na Stari most. Luk mosta je savršeno polukružan širine od 8.56 metara i visine od 4.15 metara. Ivičnjak i luk su cijelom dužinom rađeni od pravilnih kamenih kocaka. 60 metara od Krive ćuprije nalazi se Villa Marshall.

Stari most
Kriva ćuprija
Stari Mosta Mostar Stari grad u Mostaru

 

• Blagaj

Blagaj je mali gradić u jugoistočnoj regiji Mostara i jedan je od najkorisnijih urbanih i ruralnih struktura u Bosni i Hercegovini. Blagaj se nalazi na izvoru rijeke Bune. Blagajska Tekija je izgrađena oko 1520 godine sa elementima Otomanske arhitekture i Mediteranskog stila i smatra se nacionalnim spomenikom. Pored turističkih atrakcija pronaći će te i mnogo restorana uzduž rijeke Bune.

Međugorje

Priča o Međugorju je dobro poznata većini katolika. Šestero tinejdžera se 1981. godine igralo u brdima između sela Međugorje i Bijakovići, kada se ukazala Gospa i razgovarala sa njima.
Kada su djeca ovo rekla svojim roditeljima prva reakcija je bio skepticizam. Pa ipak milioni katolika iz cijelog svijeta posjećuju ovo malo mjesto. Međugorje je postalo jedno od najvažnijih marijanskih svetišta u svijetu.

Blagaj
Međugorje
Obilazak tekije u Blagaju Posjeta Medjugorju

NAŠI PARTNERI:

 

booking

trip advisor

 

SADRŽAJ:

• Satelitska TV • Klima uređaj
• Parking • FREE WiFi
• Privatno kupatilo • Kuhinja
• Rent-a-Car • Taxi služba

 

KORISNI LINKOVI:

 

unesco

Nakon obnove 2004. godine Stari most je uvršten na popis svjetske kulturne baštine UNESCO-a. Poznat je kao glavni simbol Mostara i Hercegovine.

 

IZLETI:

U dogovoru sa našim gostima organizujemo izlete na razne destinacije Hercegovine.

izleti

mostar

rafting

 

KUPOVINA:

Mostar nudi mnoge mogučnosti za kupovinu. Od malih radnji u centru Starog grada pa do najvećih kupovnih centara u Bosni i Hercegovini. Jedan od njih je i Mepas Mall. Ovaj centar nudi bezbrojne kupovne mogučnosti svjetski poznatih brendova kao što su Zara, Bershka, Benetton, McDonalds, CineStar Multiplex Cinemas itd.

mepas

www.mepas-mall.com

TAXI:

Našim gostima nudimo ekskluzivnih 10% popusta u jednoj od najboljih rent-a-car firmi u Mostaru. Firma Carrus Rent-a-Car Mostar nudi nove automobile poznatih marki, a uz naš popust možete uživati u otkrivanju Mostara i njegove okoline.

taxi

www.carrus.ba